Info

Monitor jkpgl drivs av medarbetare på kultur och utveckling / Region Jönköpings län för att göra enstaka nedslag bland många av de spännande konstprojekt som görs i Jönköpings län.

fredag 6 mars 2015

Ung konst på Tändsticksområdet

Mantra är en utställning på Tändsticksgränd 24. Initiativtagaren Marcus Appelberg har samlat några av sina gamla klasskamrater från en rad olika konstskolor. Konstnärerna arbetar i väldigt olika tekniker. Det är installationer, video, foto och teckningar. 

Det första konstverket som man möts av är ”Luxurious Red” av Filippa Wikner vilket är en röd matta som fortsätter upp på väggen. Är det konst uppåt väggarna eller konst man kan trampa på? Det är kanske en passande ingång i utställningen. I sin presentation skriver Wikner att hon vill utmana betraktaren i fråga om material och placering. 

Ett konstverk som fångar ens blick är ”Lifeforms” av Alexandra Dahlqvist som är små avbildningar av foster gjorda i screentryck och sedan hopsydda som små figurer och upphängda som en stor mobil. Det är som en mängd potentiella liv som svävar i universum. Det är inte oväntat när man får veta att Alexandra Dahlqvist själv fått barn nyligen. 

Marcus Appelbergs fotografier på arkitektur är inte bara kompositioner och linjer. Det är bilder av fasadhörn, rå betong och texturer. Det som inte visas kan vara något hotfullt bakom fördragna draperier och stängda dörrar. 

Utställningen är blandad och ger ett lite improviserat gör-det-själv intryck. Det är återanvända material som kartong och fotografier är uppsatta direkt på väggen. Det känns att utställningen kommer underifrån. Att det är utställarna själva som satt ihop den och ordnat så att de får ställa ut. Den kan också fungera lite som en termometer över vad som händer på konstskolorna. Ett Mantra är något man upprepar för att få klarhet, för att skärpa sig.Mantra
21 februari – 8 mars

Dan Nilsson
Text och bild