Borondo jobbar med ett sätt att måla som mer liknar ett klassiskt måleri. Man ser att han har kunskaper i konsthistoria och han leker med och inspireras av äldre tekniker. Hans motiv är också mer klassiska som till exempel porträtt och torsoer.
Nässjös konsthallschef Lennart Alves berättar att när Borondo kom till Nässjö så ville han se omgivningarna och han frågade om svenska traditioner. Han fastnade för svenskarnas nära förhållande med naturen och deras firande av midsommar. Det är därför som han tagit med växterna i målningen och döpt den till ”Sju blommor”. Växterna i målningen ser ut att hänga ihop med rönnarna framför och på vintern kommer den vita rektangeln spegla snölandskapet.
Borondo målar i en lite dovare färgskala. Väggarna åldras på ett värdigare sätt och så tycker Borondo att det passar väggmålningar bättre.
– Reklamen som finns överallt skriker ut sitt budskap och om jag målat i skarpa färger så hade bilderna inte synts.
Så du menar att om man talar tyst så lyssnar människor?
– Nu har jag inte talets gåva men det är exakt så jag menar.
Luktar personen på bilden på blommorna eller gömmer sig bakom dem?
– Jag vill inte svara på det. Jag vill inte tala om vad bilden föreställer utan lämna tolkningarna helt till betraktaren. Det är bäst när det är helt öppet för tolkning.
Monitor frågar om vi får ta ett porträttfoto på honom men han vill inte det. Inte för att han vill vara hemlig utan därför att han tycker att det skymmer hans konst. Att människor ibland kan vara mer nyfikna på hans utseende än hur hans konst ser ut.
Efter vårt besök vid väggmålningen på Mariagatan gjorde Borondo två målningar på glas på Nässjö stadsbibliotek.
Satsningen på fasadmålningar i Nässjö är tänkt att vara ett återkommande arrangemang där en ny konstnär får chansen att utsmycka en vägg varje år. Invigning av Borondos väggmålning kommer att ske lördag 5 september i samband med Matmarknaden.
Sju blommor
Borondo
Mariagatan, Nässjö
Invigning 5 september
Dan Nilsson
Text och bild