Info

Monitor jkpgl drivs av medarbetare på kultur och utveckling / Region Jönköpings län för att göra enstaka nedslag bland många av de spännande konstprojekt som görs i Jönköpings län.

onsdag 22 april 2015

En förstudie till en utopisk frizon

En ruta där man känner tillit till sina medmänniskor. En markerad kvadrat på ett torg där man kan ställa sina väskor utan att de blir stulna. En plats som man kan ställa sig i om man behöver hjälp. Det är idén som presenteras på utställningen Rutan av Kalle Boman och Ruben Östlund. Den senare en känd och guldbaggebelönad filmregissör, den förste en kanske inte lika känd filmproducent.

När besökaren går in i utställningen måste den välja sida. De val som besökaren har att välja mellan är ”Jag saknar tillit till mina medmänniskor” eller ”Jag känner tillit till mina medmänniskor. Väljer man det senare alternativet så kommer man efter att ha köat genom ett grindsystem fram till en skylt med texten ”Lägg din plånbok och mobil här”. Till min förvåning lägger många av besökarna sina plånböcker på bordet. Det är svårt att helt plötsligt börja lita reservationslöst på en massa okända människor.

Det är en idé om en värld som kanske fanns för ett par årtionden sedan. En vilja att återskapa en medmänsklighet som gått förlorat. Men framför allt är det ett sätt att pröva en idé om mänskligt beteende. Ruben Östlund ser det också som förarbete för sin film ”The Square”.

Malin Holmberg har målat en karta över Pangea (superkontinenten som fanns innan fastlandet blev olika kontinenter) som täcker större delen av golvet. Över kartan hänger en ruta i tunna trådar. En zon för tillit även innan kontinenterna gett sig iväg. En grottmålning med handmålningar visas på ena kortväggen. Spannar med krita står på golvet så att man kan göra sina egna avtryck på golvet. Fanns det ställen där man respekterade varandra, där man var fredad och kunde be om hjälp även på stenåldern?

”Värderingarna som rutan står för är hur gamla som helst, det är sättet att försöka påminna oss om dem som kanske är nytt.” Det säger Ruben Östlund och lägger till att det är attitydförändringen i samhället just nu som gör att vi måste påminna oss om dem.

I samband med utställningen har Värnamo fått en ruta på Flanaden. Ute i verkligheten på gatan där det är upp till alla medmänniskor att se till att det fungerar.

RUTAN
Ruben Östlund & Kalle Boman
18 april – 31 maj 2015
Dan Nilsson
Text och bild










torsdag 2 april 2015

Begränsningar som inspiration

När Sara Wallgren och Anna Dohrmann bestämde sig för att arbeta ihop fick de iden att de skulle sätta upp begränsningar för vad de fick göra. Ett arbete där processen blev lika viktig som resultatet.
Anna och Sara möttes på den förberedande konstskolan Gerlesborgsskolan. Efter det har de båda studerat vid konsthögskolor Anna vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Sara vid Malmö Konsthögskola. I verket ”Spår av 773 Km” har de två skickat paket till varandra. Sara bor i Berlin och Anna i Björköby, Småland. Innan de började satte de upp regler om hur det skulle gå till. De skulle slå in ett paket i ett vitt A3-papper. Så mycket som möjligt av pappret skulle vara exponerat och slutligen skulle de skicka paketet till varandra. Pappret fick spår efter den långa transporten, det blev fläckar, tejprester, etiketter och skrynklor.
I verket ”Visa mig din tid” så har de båda arbetet efter regeln ”Gör en enkel hastig teckning utan förlaga” efter förlagan har de sedan gjort ett verk som är större och som tog betydligt längre tid att göra. Anna ritade av teckningen på baksidan av ett bomullstyg och broderade sedan strecken. Sara förde över teckningen med ett rutmönster på en duk. Något händer på vägen från en snabb skiss till att återge den större med en långsam metod.
Tid, förgänglighet och spår som skapas genom slumpen är teman som går genom utställningen. Restriktionerna gör att man skärper till sig. Att fantasin får jobba lite till innanför de snäva gränserna.
De ligger ganska nära varandra i konstnärskapet. I utställningsarbetet har de två inspirerats av varandra. I några fall har det blivit så att Anna har gjort verk som ser ut att vara gjorda av Sara och tvärtom.
Anna Dohrmann fick Jönköpings läns landstings arbetsstipendium 2014. Det var bland annat för samarbetsprojektet som ledde fram till den här utställningen. Motivationen för stipendiet löd:
”För ett samtida konstnärskap med fokus på närmiljöns friktioner, möjligheter, begränsningar och objektets poetiska förändringar”.

Riktvärden och restriktioner
Anna Dohrmann och Sara Wallgren
21 mars – 3 maj
Dan Nilsson
Text och bild