Info

Monitor jkpgl drivs av medarbetare på kultur och utveckling / Region Jönköpings län för att göra enstaka nedslag bland många av de spännande konstprojekt som görs i Jönköpings län.

måndag 20 juni 2016

Vad andra inte ser – när konstnärer undersöker en svensk småstad

Fem konstnärer sitter runt bordet på Kultivera i Tranås.  De har fått möjlighet att bor och arbeta där i en månad. Konstnärsresidens (på engelska: Artist in Residence) är ett sätt för konstnärer att under en begränsad period ha tillgång till boende och ateljé som ett stipendium. Kultivera i Tranås har bedrivit konstnärsresidenser sedan 2013.

Seher Uysal kommer från Istanbul i Turkiet. Hon har varit på Kultivera tidigare som konstnär och är nu tillbaka som samordnare för den här gruppen. Hon framhåller styrkan med konstnärsresidenset i Tranås.
 – Det finns inget krav på något färdigt resultat utan tonvikten är lagd på research eller konstnärliga experiment istället. Många av deltagarna tycker att det är skönt att slippa den pressen. Det är ändå en del konstnärer som ställer ut.  
En annan sak som hon framhåller är att det är en blandning av svenska och internationella konstnärer. Intresset bland konstnärer har ökat för att söka sig till Tranås och konstnärsresidenset. I år var det 118 sökande. Förutom Seher Uysal är det fyra konstnärer; Diana Jabi med ursprung från Syrien och Rumänien, Martin Holm från Västerås i Sverige, Jolene Mok från Hong Kong och Rashanna Rashied-Walker från USA.

Diana Jabi säger att även om de inte blir igenkända på stan så har hon märkt att människor i Tranås känner till att det finns en grupp konstnärer där. Hon har ganska nyligen haft en utställning på Rum 203, Länsmuseet i Jönköping. Hennes arbete rör sig kring kartor över städer där hon bott. De bygger på hennes minnen av städerna. Det är en diptyk av två städer där hon bott. Det handlar om att äga platsen. Damaskus och Barcelona. Hon har också bott i Bukarest. Det handlar om att åter uppleva minnen. Till viss del blir det fiktivt. Men hon understryker att det är hennes berättelse. Just nu är det Damaskus och Barcelona som hennes konst berättar om. Det kanske blir konst om Tranås någon gång i framtiden.
 – Jag skapar ett arkiv av Tranås. Det kanske blir något längre fram.

Martin Holm återknyter till ett gammalt konstverk från 2014 ”Brave New World Order”. Han arbetar med collage och installation. Han tar vistelsen på Kultivera som en tid då han kan arbeta i ateljén. Det blir en vernissage den 29 maj av verket som han jobbar med nu. Ett collage av kartor och andra bilder som klistras på sexkantiga träskivor. Dessa kan sedan läggas som ett pussel.
– De flesta ser inte hur många olika bitar collaget består av. Det har tagit många år att bli så här bra på att få färgerna att smälta ihop, säger Martin Holm.
Eftersom han är mitt i arbetet så kan han inte svara på om placeringarna kommer att vara fast eller om de kommer att kunna flyttas. Det beror lite grand på platsen. På de nya modifierade kartorna kan Dalsland ligga bredvid Syrien. Det som han låter styra placeringarna är främst färgerna och kustlinjerna. I periferin på kartan finns det andra bilder.


Jolene Mok växte upp i det brittiska Hong-Kong. Hon har bott på flera residens på många platser i världen, många av dem på otillgängliga platser. Framför allt arbetar hon med videoinstallationer. Hon har inte tänkt göra något färdigt verk denna gång utan det är mest research. På en anslagstavla har hon skrivit en lång rad med idéer som hon håller på att utveckla. Hon planerar att komma tillbaka igen och göra ett verk om Tranås. Hon verkar ha hittat många saker som fascinerar i Tranås. Hon var på Pälsmuseet där en guide berättade om pälsens historia i staden. Hon fann också tåget, den lilla stadens stora antal av secondhandaffärer och en hög skorsten intressanta. När hon var på residens i Finland gjorde hon en videoinstallation av en hög industriskorsten. Ett verk som varade en halvtimme och bestod av sju filmklipp – ett för varje veckodag – som visades simultant.

”I do nothing extraordinary really 
I only highlight what others might fail to see”


Det citatet finns på Rashanna Rashied-Walkers hemsida. Den meningen är kanske en sammanfattning av hennes mål med konsten. Hon jobbar också i en mängd olika tekniker. Det är video, artist book, spoken word och performance. Under tiden i Tranås har hon lett vandringar i Tranås ”What comes of walking”, under sju dagar, varje dag med ett nytt tema. Den 24:e var temat ströva/lunka för behag. Vi var tre personer och vi gick och pratade om allt möjligt. Vandringen gick genom staden och genom skogsgläntor. Det måste varit årets hittills varmaste dag. Vi stannade i ett villaområde och Jolene Mok, som också vandrade med oss, visade oss en kattrappa som gick upp till balkongen på ett hus. En annan av dagarna hade Rashanna en vandring där man skulle fokusera på andningen.
Rashanna Rashied-Walker har tidigare gjort verk där hon målat en ruta vit på marken och sedan filmat skuggorna av grenar och blad som rör sig i vinden. När hon bodde i norra Finland fotograferade hon tallar med snö på med en svart bakgrund. Hennes konst söker ofta efter poesin i naturen och vardagens trivialiteter. Saker som man ofta inte ser längre.

Kultiveras konstnärsresidens erbjuder I första hand två saker, tid och rum för en konstnär att utöva sin konst och ett speciellt sammanhang som genomsyras av deras konst. Smålandsregionen har en speciell skönhet och landskapet förstärker en känsla av kreativ plats och tidpunkt men det finns inte något krav på att deltagarna arbetar med den fysiska platsen. Residenset befinner sig inte på en speciell industri, organisation eller byggnad. Man hoppas snarare på att den befinner sig i en anda av interkulturell dialog, både fysiskt och kreativt och är den drivande kraften i skapandet av Kultivera i staden Tranås, en kulturell organisation hängiven åt utvecklandet av ett internationellt utbytesprogram i regionen.

Kultivera
Konstnärresidens maj 2016
Västra Järnvägsgatan 13, Tranås
Dan Nilsson
Text och bild
(Bilden på Rashanna Rashied-Walker - Kultivera, Bilderna på Martin Holms konstverk- konstnären)